Sunday, 30 September 2007

The deaf can go get fucked

Είχα ρωτήσει μια φορά τη μάνα μου πώς της κατέβηκε η ιδέα να με στείλει να μάθω να παίζω και να διαβάζω μουσική. Η απάντησή της με άφησε με περισσότερες απορίες απ'ότι όταν ξεκίνησα. "Αν είσαι συντονισμένος με το παιδί σου, βλέπεις τα σημάδια". Κάτσε, περίμενε. Τα σημάδια ποιά ήταν; "Δεν άκουγες απλά μουσική. Την παρακολουθούσες. Εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω τί είναι αυτό που έβρισκες ή έβλεπες με ενδιαφέρον όταν καθόσουν μπροστά στην τηλεόραση σε αυτά τα video clips του MTV. Αλλά καταλάβαινα με τον καιρό, πως αυτά που βλέπεις τα ακους και τα αποστηθίζεις. Και δεν είναι πως ήταν η εικόνα που σε τραβούσε. Ήταν ο ήχος. Γιατί πάντα ήσουν παιδί με την ικανότητα να φτιάχνεις εικόνες άσχετα αν είχες ερέθισμα ή όχι. Γι'αυτό και τώρα δεν σε συγκινεί το εξωτερικό των πραγμάτων. Το επιφανειακό. θέλεις το βάθος των πραγμάτων. Και η μουσική ξεκινάει από το βάθος όλων των πραγμάτων για τα οποία μιλάει." Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς καλύτερα.
Τώρα πλέον είμαι περήφανη για το πόσες φορές είχα δει εκείνο το καταραμένο I saw the sign από Ace of Base. Και ναι. Τί έκπληξη. Θυμάμαι το video. Και τελικά αποφάσισε να με στείλει να μάθω μουσική. Από αυτή την εμπειρία, έμαθα να ανεβαίνω βουνά και να μην φοβάμαι. Να μην σταματάω μπροστά σε μεγαλύτερα πράγματα από μένα. Αρκετά για μένα.
Ξέρω ένα άτομο που δεν ακούει μουσική ε. Σοκ, ξέρω. Αλλά ενώ στην αρχή μου φαινόταν απαράδεκτο, το επόμενο μου βήμα ήταν να καταλάβω γιατί. Δεν αγοράζει ποτέ μουσική, λέει, γιατί δεν κάθεται ποτέ να ακούσει μουσική. Πάντα ακούει ο,τιδήποτε από μουσική και η μουσική απλά συνοδεύει αθόρυβα τη καθημερινη ζωή. Και δεν την συνοδεύει πάντα. Υποθέτω πως όταν η μάνα μου έλεγε, δεν ακούς απλά μουσική, την παρακολουθείς, εννοούσε αυτό ακριβώς.
Σχετικά πρόσφατα, φιλοξενούσα στο κρεβάτι μου έναν πολύ ιδιαίτερο κύριο που κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική θέση στα πράγματα που μου συμβαίνουν γενικά, ο οποίος ξεκίνησε έναν μονόλογο για την δισκογραφική ιστορία ενός μέταλ συγκροτήματος, που κράτησε γύρω στο 15λεπτο. Θυμάμαι πως με το ζόρι κρατιόμουν για να μην σκάσω ένα τρανό χαμόγελο και του διακόψω τον συνειρμό και τον οίστρο με τον οποίο μιλούσε. Δύο είναι τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν: Τον άκουγα με τόση προσοχή που είχα ψιλοχάσει την αίσθηση του χώρου γύρω μου, και αυτό συνέβει γιατί με συνεπήρε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε. Και το δεύτερο είναι ότι φυσικά για μας τους άμοιρους, κατατρεγμένους, υπομονετικούς,καταιδρωμένους λάτρεις της μουσικής (απαίσια φράση) το να έχεις έναν γκόμενο/γκόμενα (sorry honey, I like to call you that, cause you're smarter than me) με τον οποίο μπορείς να μοιράζεσαι τον εθισμό σου είναι σαν παυσίπονο για έναν πονοκέφαλο που προσπάθησες αρκετές φορές και με διαφορετικούς παρτενέρ να εξαφανίσεις. Ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σε κοιτάξει με οίκτο στο βλέμμα, για το ότι σου αρέσει η country και όχι με εκείνο το άδειο βλέμμα που το μόνο που σου λέει είναι Pelican;-δεν-τους-ξέρω-αλλά-τώρα-που-το-λες-κάτι-είχα-διαβάσει-για-
αυτή-την-οργάνωση-στο-Κυνηγός-και-κυνήγι-του-Αυγούστου-
για-την-προστασία-του-ροζ-πελεκάνου και που σε στέλνει για ψωμί, γάλα και σερβιέτες στην γειτονιά της Απελπισίας.

Σήμερα ακούμε Madrugada.

2 comments:

Karl Bakla said...

I wish I could have read your blog, I just stopped by to say I hate MTV

RealTimeMachine said...

I'm just dishing it, my friend. Mind you, it used to be ok.